– Kész az alvás! Hol a keksz?! – mondá egyszer nekem a gyermekem, mikor is éjfél körül kibattyogott a konyhába, ahol épp mint a Mikulás segédje szorgoskodtam, hogy reggelre mindenkinek jól tele lehessen a puttonya. Ekkor készítettem először neki ezt a fajta kekszet, végtelen nagy megelégedésére. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi gyerekkorban megágyazzunk az egészséges(ebb) és tudatos(abb) táplálkozásnak és tapasztalatom szerint erre a fejlődő szervezet teljesen vevő.Mivel a bolti kínálatban meglehetősen nehéz adalékanyagoktól és hozzáadott cukortól/cukor-pótlóktól mentes rágcsákat kapni, arra jutottam, hogy magam kell megalkossam Komiszababának a nasiját.Gyermek nálunk tej-, szója- és cukormentesen táplálkozik, ehhez igazítottam az alapanyagokat is. De akinek nincs a tejjel baja, készítheti simán vajjal is a kekszet, de az alapanyagok cserélgetésével akár teljesen vegán módon is elkészíthető.Fűszerek opcionálisan elhagyhatóak vagy cserélgethetőek.
Kategória Gyerekeknek, Nassoló
Ingredients
200gzabpehelyliszt
200gdarált mazsolaaszalt datolyára vagy szilvára is cserélhető
120gLiga margarin
1dbtojás sárgájahelyettesíthető útifűmaghéjjal
1tkmézes fűszerkeverék
1dbcitrom reszelt héjanaranccsal helyettesíthető
Notes
Az összetevőket alaposan összedolgozzuk, lisztezett deszkán ízlés szerinti vastagságúra kinyújtjuk. Érdemes a felületét is finoman lisztezni, mert ez egy ragacsos cucc.Mivel nincs benne térfogatnövelő, akár pecsételhető is a felülete, de előtte a pecsétet lisztezzük be, különben beleragad a tészta.180 fokra előmelegített sütőben vastagságtól függően 7-15 perc alatt készre sütjük.Jó étvágyat!