Mindenmentes „baba”keksz
– Kész az alvás! Hol a keksz?! – mondá egyszer nekem a gyermekem, mikor is éjfél körül kibattyogott a konyhába, ahol épp mint a Mikulás segédje szorgoskodtam, hogy reggelre mindenkinek jól tele lehessen a puttonya. Ekkor készítettem először neki ezt a fajta kekszet, végtelen nagy megelégedésére. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi gyerekkorban megágyazzunk az egészséges(ebb) és tudatos(abb) táplálkozásnak és tapasztalatom szerint erre a fejlődő szervezet teljesen vevő.Mivel a bolti kínálatban meglehetősen nehéz adalékanyagoktól és hozzáadott cukortól/cukor-pótlóktól mentes rágcsákat kapni, arra jutottam, hogy magam kell megalkossam Komiszababának a nasiját.Gyermek nálunk tej-, szója- és cukormentesen táplálkozik, ehhez igazítottam az alapanyagokat is. De akinek nincs a tejjel baja, készítheti simán vajjal is a kekszet, de az alapanyagok cserélgetésével akár teljesen vegán módon is elkészíthető.Fűszerek opcionálisan elhagyhatóak vagy cserélgethetőek.
Ingredients
- 200 g zabpehelyliszt
- 200 g darált mazsola aszalt datolyára vagy szilvára is cserélhető
- 120 g Liga margarin
- 1 db tojás sárgája helyettesíthető útifűmaghéjjal
- 1 tk mézes fűszerkeverék
- 1 db citrom reszelt héja naranccsal helyettesíthető
Notes
Az összetevőket alaposan összedolgozzuk, lisztezett deszkán ízlés szerinti vastagságúra kinyújtjuk. Érdemes a felületét is finoman lisztezni, mert ez egy ragacsos cucc.
Mivel nincs benne térfogatnövelő, akár pecsételhető is a felülete, de előtte a pecsétet lisztezzük be, különben beleragad a tészta.
180 fokra előmelegített sütőben vastagságtól függően 7-15 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!


