Rákóczi túrótorta vörösáfonyával
Az összetevőket és az elkészítés menetét műveleti sorrendben (a szerintem praktikus sorrend) igyekeztem összeírni. Velem is számtalanszor előfordult, hogy nem voltam elég figyelmes és vakon követtem a recept szövegét és egyszer csak szembesültem azzal, hogy valami még nincs kész, aminek már ott kéne lennie a kezem közelében.Mivel a mandulás linzer az alapja az egész tortánknak és annak ildomos volna legalább 30 percig pihenni felhasználás előtt a hűtőben, ezért szerintem érdemes ennek elkészítésével kezdeni a folyamatot.
Ingredients
Mandulás linzer
- 40 g porcukor
- 40 g mandulaliszt
- 80 g hideg vaj
- 80 g liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 db tojás sárgája
Piskóta
- 3 db tojás sárgája
- 2 db tojás fehérje
- 40 g cukor
- 40 g liszt
Túrótöltelék
- 500 g túró
- 100 g cukor
- 100 g aszalt áfonya mert sokkal kevésbé megosztó, mint a riadt szőlőszemek
- 60 g búzadara
- 4 db tojás sárgája
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy vanília paszta, vanília aroma
Windhab
- 6 db tojás fehérje ezeket tettük félre a többi alkatrész elkészítése közben
- 360 g kristálycukor
Notes
Mandulás linzer elkészítése
A liszteket, sütőport és a porcukrot szitáljuk össze és morzsoljuk el a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, gömbölyítsük ki és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.A megmaradt tojásfehérjét tegyük félre a windhabhoz. Ha a mandulás linzer lapot sínre tettük, jöhet a piskóta réteg.
Piskóta elkészítése
Vegyünk elő egy 22 cm környéki tortaformát/karikát. Ha állítható karikában sütjük, akkor először csomagoljuk be sütőpapírral vagy folpackkal a karika alját és tegyük egy tepsire.A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra. A tojásfehérjéket a cukorral, habbá verjük. Ne túl keményre, mert akkor olyan magas lesz a piskóta réteg, mint az enyém. 🙂
A fehérjéhez lazán belekeverjük a felveretlen tojás sárgáját. Nem verjük ezzel sem keményre, mert akkor tudod, olyan magas lesz a piskóta, mint az enyém. 😀
Eztán óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet.
A masszát terítsük el a sütőkarikában és 8-10 perc alatt süssük készre. Ha megérzed az illatát légy résen, mindjárt veheted is ki. Formával együtt fejjel lefelé állítsd rácsra és várd meg míg kihűl.
A megmaradt tojásfehérjét tegyük félre a windhabhoz.
Túrótöltelék elkészítése
Míg a piskóta hűl, elkészítjük a túrókrémet.Én az összes alapanyagot bepakolom a robotgépbe és a dagasztókarral alaposan összekeverem. A végén még átkeverem szilikon lapáttal, ha úgy látom, hogy nem lenne egyenletes az eloszlás.
A megmaradt tojásfehérjéket tegyük félre a windhabhoz.


