Rákóczi túrótorta vörösáfonyával

Rákóczi túrótorta vörösáfonyával

Rákóczi túrótorta vörösáfonyával

Az összetevőket és az elkészítés menetét műveleti sorrendben (a szerintem praktikus sorrend) igyekeztem összeírni. Velem is számtalanszor előfordult, hogy nem voltam elég figyelmes és vakon követtem a recept szövegét és egyszer csak szembesültem azzal, hogy valami még nincs kész, aminek már ott kéne lennie a kezem közelében.Mivel a mandulás linzer az alapja az egész tortánknak és annak ildomos volna legalább 30 percig pihenni felhasználás előtt a hűtőben, ezért szerintem érdemes ennek elkészítésével kezdeni a folyamatot.
Kategória Torták

Ingredients

Mandulás linzer

  • 40 g porcukor
  • 40 g mandulaliszt
  • 80 g hideg vaj
  • 80 g liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 db tojás sárgája

Piskóta

  • 3 db tojás sárgája
  • 2 db tojás fehérje
  • 40 g cukor
  • 40 g liszt

Túrótöltelék

  • 500 g túró
  • 100 g cukor
  • 100 g aszalt áfonya mert sokkal kevésbé megosztó, mint a riadt szőlőszemek
  • 60 g búzadara
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy vanília paszta, vanília aroma

Windhab

  • 6 db tojás fehérje ezeket tettük félre a többi alkatrész elkészítése közben
  • 360 g kristálycukor

Notes

Mandulás linzer elkészítése

A liszteket, sütőport és a porcukrot szitáljuk össze és morzsoljuk el a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, gömbölyítsük ki és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
A megmaradt tojásfehérjét tegyük félre a windhabhoz.
Ha a mandulás linzer lapot sínre tettük, jöhet a piskóta réteg.

Piskóta elkészítése

Vegyünk elő egy 22 cm környéki tortaformát/karikát. Ha állítható karikában sütjük, akkor először csomagoljuk be sütőpapírral vagy folpackkal a karika alját és tegyük egy tepsire.
A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
A tojásfehérjéket a cukorral, habbá verjük. Ne túl keményre, mert akkor olyan magas lesz a piskóta réteg, mint az enyém. 🙂
A fehérjéhez lazán belekeverjük a felveretlen tojás sárgáját. Nem verjük ezzel sem keményre, mert akkor tudod, olyan magas lesz a piskóta, mint az enyém. 😀
Eztán óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet.
A masszát terítsük el a sütőkarikában és 8-10 perc alatt süssük készre. Ha megérzed az illatát légy résen, mindjárt veheted is ki. Formával együtt fejjel lefelé állítsd rácsra és várd meg míg kihűl.
A megmaradt tojásfehérjét tegyük félre a windhabhoz.

Túrótöltelék elkészítése

Míg a piskóta hűl, elkészítjük a túrókrémet.
Én az összes alapanyagot bepakolom a robotgépbe és a dagasztókarral alaposan összekeverem. A végén még átkeverem szilikon lapáttal, ha úgy látom, hogy nem lenne egyenletes az eloszlás.
A megmaradt tojásfehérjéket tegyük félre a windhabhoz.

Windhab készítése

Mielőtt bármit csinálsz, a sütőt kezdd el melegíteni 170 °C fokra.
Tehát a windhab. Ehhez a művelethez nem árt ha van otthon egy maghőmérő. Az enyém ikeás, kiválóan kiszolgálja az igényeimet.
A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett, folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel, de max. 85 °C fokig. Figyelj ezekre a részletekre, különben könnyen lehet egy édes rántottád.
Ha nincs maghőmérőd, akkor se veszett fejsze nyele. Közepes lángon kezdd el melegíteni a keveréket és figyeld. A cél a cukorkristályok feloldása. Ha ez megtörtént, verjünk nem túl kemény habot belőle és terítsük a torta tetejére. Ha kemény habbá vered, akkor olyan magas lesz, mint a enyém. 

A Rákóczi túrótorta összeállítása

A megpihent linzertésztát kivesszük a hűtőből és szép akkurátusan elegyengetjük a tortaforma alján és megkenjük forró sárgabarack lekvárral.
Erre öntjük rá a túrókrémet, amit szép egyenletesen eloszlatunk.
Eztán következik a piskótalap, picit megnyomkodjuk a tetejét. Ezt a réteget is megkenjük lekvárral, majd az egészet lezárjuk a windhabbal.
Ha habzsákba töltjük a krém egy részét, akkor különféle csövekkel csinos mintákat tudunk kialakítani. Én szilikon lapáttal rendeztem ilyen kis kócosra.
Ha úgy érzed, a hab tetejét meghintheted némi porcukorral.
Ha mindez megvan, akkor 20-25 percig süssük az előmelegített sütőben.
Én nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni, csak aztán kerül dobozban a hűtőbe. Vagy egyből az asztalra. Mivel az illata kellően mámorító, könnyen előfordulhat, hogy megjelennek a családi ételkritikusok kihegyezett villákkal. 🙂
Az elkészült tortát díszíthetjük még egy kis sárgabarack lekvárral.
*Amennyiben légkeveréssel sütöd, úgy 10-20 °C fokkal érdemes lejjebb venni a hőfokot.
Ezek is érdekelhetnek: